Het weer van vandaag, de komende dagen, tot 15 dagen vooruit op 1 pagina!

Weersverwachting » Stan's pagina

 

Dag allemaal,

Na vele maanden (zo niet meer dan een halfjaar), heb ik nu onverwachts weer een gelegenheid gevonden om een analyse te maken. Helaas gaat dit niet het begin zijn van meerdere analyses om de zoveel tijd vrees ik wegens geen tijd ervoor, maar wie weet als ik toch nog ergens onverwachts tijd vind. ;)

Daarstraks zag ik een tweet van WorldClimateService. Ze hadden het erover dat de verwachting voor het Noord-Amerikaanse weerpatroon voor oktober eruit ging bestaan dat er sterkere hogedruk dan normaal boven de Hudon Baai (die binnenzee van Noord-Oost Noord-Amerika) aanwezig zal zijn. Dit had blijkbaar een sterk signaal voor een koude daaropvolgende januari voor Alaska.

 

De tweet:

Schermafbeelding2021-10-10095928.png


Dat oranje staat voor hogere luchtdruk dan normaal.
Blijkbaar was dit de afgelopen jaren anders, zelfs compleet omgekeerd. Dus eerder lagedruk boven de Hudson baai.

 

Omdat dit dus anders was dan de voorgaande jaren, is dat interessant materiaal om eens mee aan de slag te gaan.
MAAR, GROTE MAAR:
Deze analyse is vrij snel opgesteld. Daarbij is het gebaseerd op een langetermijnverwachting voor komende oktobermaand. Het kan dus goed zijn dat oktober helemaal anders gaat uitdraaien, en dan kan deze analyse weer direct de prullenbak in. Dus zie deze analyse als leuk leesvoer, en als oktober uitdraait zoals de verwachting kan er misschien iets meer waarde aan worden gehecht.

Ik heb geprobeerd dit verwacht luchtdrukpatroon voor Noord-Amerika te reconstrueren met behulp van de vele NOAA tools. Dit was het resultaat. Niet geweldig maar er zijn goede overeenkomsten:
Oktober 2021 tot nu toe (05/10/2021):


Mijn reconstructie op basis van de langetermijnverwachting zichtbaar in de tweet van WorldClimateService:


De jaren gebruikt kenden op 2000 na (1013,85hPa) een luchtdruk van minstens 1014hPa in de regio 65N-50N ; 96W - 75W, wat kan worden omgeschreven als de Hudson-baai en de regio iets ten oosten ervan.
Database: https://psl.noaa.gov/cgi-bi...

 

Wat ik de meest interessant overeenkomsten vind zijn:
1. De Hudson-baai hogedruk.
2. De hogedruk boven Noordoost-Europa, Noord(west)-Siberië.

Dat lijken me de 2 basiscomponenten. Zo uit mijn hoofd (het is lang geleden haha😅) is het luchtdrukpatroon beschreven in 2. meestal samengaand met een hoge SAI index (Snow Advanced Index ten zuiden van de 60ste breedtegraad), wat niet zelden leidt tot een zwakkere stratosferische polar vortex als gevolg van optaters die hij vaker dan normaal krijgt dan. Dit is iets wat we zelfs nu al ook dit jaar zien voor over een anderhalve week zo uit mijn hoofd.
Simpel gezegd: genoeg redenen om aan te nemen dat mijn jarenreeks wel eens representatief genoeg kan zijn.

Nu is het interessant om te kijken wat de luchtdrukverdeling deed in de daaropvolgende maanden van het winterhalfjaar:

November:


Weer sterkere hogedruk dan normaal over Noord-Siberië! Met zo'n luchtdrukverdeling kan Siberië niet zelden sterker afkoelen.

 

December:


Eveneens sterkere Noord-Siberische hogedruk, maar nu wat meer ook richting Scandinavië, Spitsbergen, Groenland. Dit ruikt naar een negatieve NAO-setting. Echter voor ons is dit niet een heel koude setting en kan zelfs nog een zachte decembermaand uit de hoed toveren indien de lage luchtdruk bij de Britse eilanden (het groene onder het rode) wat sterker is, en ons dan een zachte zuidwester geeft.

 

Januari:


Kijk, nu wordt het voor winterliefhebbers interessanter. Sterke hogedruk in de driehoek Groenland-Spitsbergen-Scandinavië (naast de hogedruk boven Noord-Siberië), lagedruk ten zuiden van ons (dat blauwe). Dit kan bij ons in de Benelux de wind vaker dan normaal in de oost- tot noordoosthoek brengen en dan kan het met wat geluk ook in de Benelux gaan komen tot meer winterse dagen dan normaal. Januari zou dus een voor winterliefhebbers interessante maand zijn ALS deze analyse zou kloppen. ;)

 

Februari:


Zelfde signaal als januari, maar een zwakker signaal. Met andere woorden: nog altijd voor winterliefhebbers een interessante kaart, met mogelijk meer oostenwinden dan normaal wat zomaar kan leiden tot een koudere februarimaand. MAAR, dus wel een zwakker signaal!

 

Al met al: lijkt deze analyse gunstig te zijn voor een kansrijke winter in onze omgeving. Meer dan dit zeg ik niet en ook dienen we hier de grote 'maar' van hierboven te onthouden: eerst oktober maar eens afwachten.

Misschien geeft dit toch een signaal dat zoals altijd, een winter, of eender welk seizoen dan ook, op voorhand afschrijven nooit een optie is. ;)

Zo, ik ga nu weer in de cursus bodemfysica vliegen hahaha.
Het beste aan iedereen en alvast een prettig weekend,
Stan