Het weer van vandaag, de komende dagen, tot 15 dagen vooruit op 1 pagina!

Klik op onderstaande You Tube link voor een uitleg van een Sudden Stratosferic Warming

https://youtu.be/VnlFFaF_l7I

 

Uitleg plotselinge opwarming stratosfeer en de gevolgen voor ons winterweer door Ronsweer.nl

 

Het weer speelt zich voor het grootste deel af in de troposfeer, dat is de luchtlaag die zich uitstrekt vanaf het aardoppervlak tot 10-12 kilometer hoogte. De luchtlaag boven de troposfeer, de stratosfeer (10-50 kilometer hoogte) is met name in de winter van belang. In de stratosfeer is het in de winter meestal erg koud. Temperaturen op 20km hoogte temperaturen van beneden -80º zijn zelfs geregistreerd. Elk jaar in oktober ontstaat in het noordpoolgebied de poolwervel. In de lente verdwijnt deze weer. Een beetje simpel gezegd. De poolwervel is de draaitol die in de winter zorgt voor de straffe zonale (westelijke) straalstroom. De afgelopen winters was de poolwervel erg sterk en dat zorgde voor de zachte winters met vaak westenwind, veel regen en hoge temperaturen. Soms echter voltrekt zich een bijzonder sterke en snelle opwarming waarbij de temperatuur in enkele weken met wel 50 graden (!) kan stijgen. Zulks wordt in meteorologische kringen een ‘Sudden Stratospheric Warming’ (SSW) genoemd. Zie hieronder de SSW van 6 januari 2024.

20231223150717-5404aa56c0967fca367e963f5f8b37ef22b61fa5.png

Dit fenomeen is doorgaans het gevolg van weersystemen in de troposfeer (niet zelden grootschalige hogedrukgebieden bv boven Siberië) die de ‘Polar Night Jet/poolwervel verstoren. Ondertussen implodeert als het ware de aanwezige lucht in de stratosfeer boven de poolkap en door compressie voltrekt zich een sterke opwarming (SSW). Vaak resulteert dit in een verplaatsing van de poolwervel. Is de opwarming sterk genoeg dan kan de poolwervel uiteen vallen en zich in tweeën splitsen. Indien dit gebeurt dan gaan de heersende ‘westenwinden’ om naar ‘oostenwinden’ in de atmosferische bovenkamer met als gevolg een verzwakking van ‘onze straalstroom’. Dat resulteert dikwijls in een geblokkeerd stromingspatroon met hogedrukgebieden boven Groenland en/of Scandinavië waardoor oosten- of noordoostenwinden koude pool- of continentale vrieslucht naar west Europa transporteren.
Het is uiteraard geen wet van meden en perzen dat een SSW en een splitsing van de poolwervel automatisch winterweer tot gevolg heeft maar een vorstperiode komt gemiddeld wel vaker voor bij zo’n gebeurtenis. Er moet namelijk een neerwaartse doorwerking vanuit de stratosfeer naar ons weer in de troposfeer plaatsvinden. Deze interactie is het moeilijke van de materie. Normaal gesproken is de doorwerking vanuit de stratosfeer naar het weer op leefniveau ongeveer 2 a 3 weken.

Begin januari 2024 vind er een SSW plaats (is eigenlijk al begonnen). De poolwervel wordt zwakker. Dit biedt een opening (geen garantie!!) op koudere perioden de rest van deze winter. Alles valt of staat met de juiste positie van de hogedrukgebieden en of er voldoende kou in Scandinavië en/of Oost Europa aanwezig is EN op transport naar onze omgeving komt.

 

jetstream-2.jpg

 

 

 

Ronsweer 23-12-2023