Weersverwachting » Verwachting +3 maanden

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 10/08/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 09/09/2018

Bron Ecmwf: Meteogroup.

 

De langdurige hoogzomerse warmte (en hitte) is ondertussen al even verdreven. Ondertussen komt er een nieuwe warmere periode aan, zonder grote uitschieters. De droogte is momenteel erger dan de extreem droge zomer 1976, maar volgens de verwachting wordt dit tekort niet meer veel groter en blijft het schommelen rond een tekort van 300 millimeter. Echt kletsnat wordt het wellicht niet, maar van een aanhoudende droogte kunnen we niet meer spreken als we een blik op de weerkaarten werpen. Vooral de kustgebieden zullen vanaf de laatste week van deze augustusmaand wat meer nattigheid zien door het vrij warme Noordzeewater. 

Tijdens de eerste week, van maandag 13/08 tot en met zondag 19/08, gaat er vooral tijdens het begin van de week neerslag van betekenis vallen. Daarna stabiliseert de atmosfeer opnieuw met de opbouw van het hogedrukgebied boven Frankrijk. Tegen het einde van de week zien we een trog onze kant uitkomen waarbij de kans op neerslag opnieuw toeneemt. De totale neerslag die we normaal mogen verwachten, zit dan ook op de norm. Boven Frankrijk zit er een grote afwijking in de neerslag met mogelijk stevige hoosbuien, vooral in het zuiden. Bij ons zit dat er niet in. 

Het epicentrum van de droogte en de warmte zit overigens nog steeds over het centrale deel van Europa. In ons land is de temperatuurafwijking wel nog steeds enkele graden.  Vooral op woensdag en donderdag kan het opnieuw zomers warm worden. 

De tweede week loopt van maandag 20/08 tot en met zondag 26/08. Het blijft warm boven het centrum van Europa en boven Scandinavië. In Nederland is de afwijking nog steeds positief, maar wordt wel kleiner. Wel is het opvallend dat het opnieuw wat droger wordt. Er wordt vooral een tekort berekend in het noorden en in de kustgebieden. Elders is het tekort te verwaarlozen of anders gezegd; valt de neerslagverwachting binnen de norm. Vrij nat wordt het in de landen rond de Middellandse zee, met name het noordoosten van Spanje, de Franse zuidkust en het grootste deel van Italië. Niet vreemd, gezien de luchtdruk in het zuiden van Europa een stuk lager wordt dan de norm. Voor De Bilt betekent het dus dat het kwik meestal tussen 22 en 25 graden zal liggen en dat het meestal droog zal zijn, met een kleine kans op een bui (tussen 20 en 40%).

De derde week, van maandag 27/08 tot en met zondag 02/09. De laatste week van de zomermaand augustus lijkt vrij normaal te zullen verlopen, zonder opvallende afwijking. Althans, voor het grootste deel van het land, want boven de kustgebieden verwacht het ECMWF model toch wat meer neerslag dan de norm. Niet verwonderlijk, want rond deze tijd van het jaar is het zeewater het warmst en worden er, wanneer er wat koelere lucht wordt aangevoerd, gemakkelijk buien gevormd boven de Noordzee. Bovendien was de zomer erg warm, waardoor het zeewater een stuk warmer is dan de norm (tussen 21 en 23 graden nu, tegenover 18 à 19 graden normaal). Dat zorgt uiteraard voor een grotere onstabiliteit en dus meer buien, met name voor de kustgebieden. 

De vierde week loopt van maandag 03/09 tot en met zondag 09/09. Dit wordt een vrij normale week zonder uitspattingen. Alleen zit de temperatuur nog steeds boven het langjarige gemiddelde. Ook opvallend is dat de luchtdruk boven de Britse Eilanden, Frankrijk en Spanje opnieuw hoger wordt. Hierdoor is er nog steeds sprake van een geblokkeerde situatie, zij het minder uitgesproken dan de afgelopen maanden. De kans dat september wat voortborduurt op de ondertussen uitzonderlijke zomer, is wel vrij groot. 

Conclusie
Vooral de kustgebieden zullen kunnen profiteren van wat meer nattigheid door de Noordzeebuitjes. De temperatuur van de maand augustus zal wellicht hoger dan normaal uitkomen, maar de afwijking zal lang niet zo groot zijn als de julimaand. Ook zal de maand wellicht aan de droge kant verlopen. Verder valt het wel op dat er tijdens de eerste week van september opnieuw een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren komt opzetten, waardoor de kans groot wordt dat ook september vrij droog zal verlopen. 

 

 

Hieronder verwachtingen div. seizoensverwachtingsmodellen waaronder het IRI (International Research Institute ) en het CFS (Climate Forecast System) verwachting voor de komende 3 maanden.

Climate Forecast System CFS TOT 6 MAANDEN VOORUIT (KLIK OP DEZE LINK VOOR DE WEBSITE)

International Reseach Institute IRI (KLIK OP DEZE LINK VOOR DE WEBSITE)

Seizoensverwachtings grafieken van het CFS worden dagelijks bijgewerkt. Zowel de temperatuur- als de neerslaggrafieken worden getoond.

 

CFS kaarten anomalie (afwijkingen tov normaal) interpretatie: wit is normaal, blauw is koud, oranje-bruin is warmer dan normale temperaturen.

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

 

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd3.gif

 NEERSLAG VERWACHTINGEN KOMENDE 3 MAANDEN van het CFS:

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd3.gif

De groene kleuren laten een licht positieve afwijking zien in de neerslag, de oranje/rode kleuren een neerslagtekort. Waar het wit is worden normale neerslaghoeveelheden verwacht.

International Research Institute (IRI) Colombia University New York VS Globale verwachting voor de komende 3 maanden.

IRI:

iritemp-1.gif

 

Neerslag, witte gebieden betekent normale klimatologische neerslag hoeveelheden.

irineerslag.gif