Weersverwachting » Verwachting +3 maanden

Dit is de vierweekse verwachting van vrijdag 14/09/2018 , geldig voor de periode tot en met zondag 14/10/2018

Op korte termijn infiltreert ex orkaan Helene in de weerkaarten. Deze restanten schuiven na het weekend over de Britse Eilanden met daar onstuimig herfstweer. Echter over het Europese vasteland wordt hierdoor met een zuidelijke luchtstroming warme lucht naar het noorden gestuwd. Het ziet er naar uit dat het wel eens enkele dagen uitzonderlijk warm kan worden. Er zijn nog orkanen in ontwikkeling, die in een later stadium mogelijk ook het weerbeeld in Europa kunnen domineren. Het wordt evenwel afwachten of de restanten hiervan een gunstige of een minder gunstige invloed gaan krijgen. Tot nu toe was september al heel behoorlijk en met de vooruitzichten op korte termijn blijft dit nog even aanhouden. Zou de warme tendens ook in oktober verder zetten? We trachten het in deze experimentele vierweekse verwachting te achterhalen.

Tijdens de eerste week, van maandag 17/09 tot en met zondag 23/09, is het de ex-orkaan Helene die het weerbeeld in onze streken zal bepalen. Door het opstuwen van warme lucht aan de voorzijde van deze ex-orkaan, kan het kwik flink gaan oplopen met maxima rond 24 graden. Op dinsdag zou de warmste piek in onze regio zijn met maxima rond 26 graden. Terwijl Engeland een flinke plens hemelwater te verwerken krijgt en eveneens veel wind, stijgt bij ons de luchtdruk en domineert de zon. Op het einde van de week schuift een storing over onze streken en wordt de warme lucht stilaan verdreven. Deze storing brengt ook veel wolken met zich mee op vrijdag met enige tijd neerslag en een mogelijkheid op enkele onweerachtige buien. Hoewel het kwik een flinke stap achteruit zet, is het nog steeds vrij warm voor deze periode van het jaar. Tijdens het weekend wordt het even gevoelig kouder bij maxima slechts rond 19 graden. Een bui is mogelijk, maar de nadruk ligt op overwegend droog weer, echter met veel wolkenvelden.

De tweede week loopt van maandag 24/09 tot en met zondag 30/09 en een hogedrukgebied nestelt zich ten noorden van de Lage landen. Daarbij bevindt zich een omvangrijke depressie over Frankrijk. Tussen deze twee kernen in, overheerst in onze streken een zuidelijke luchtstroming. Koeler lucht vanuit het noorden mengt zich bij de warmere lucht uit het zuiden. Daarbij wordt de onstabiliteit van de depressie wat getemperd door de aanwezigheid van het hogedrukgebied. Dit alles levert een eerder rustig weerbeeld op met maxima die normaal of net boven normaal uitkomen, gemiddeld 18 graden. Zon en wolken wisselen elkaar af en hoewel de buienkans iets toeneemt, is het toch wel meestal droog weer. Merk op dat de nachten relatief zacht verlopen bij minima meestal rond 12 graden. Het is de periode van het jaar dat we stilaan de eerste herfststormen mogen verwachten, maar in deze tweede week van de verwachting, doet de wind het echter bijzonder rustig.

Tijdens de derde week, van maandag 01/10 tot en met zondag 07/10, komt de temperatuur iets lager uit, maar is nog steeds net wat te zachte voor de tijd van het jaar bij gemiddeld 17 graden. Het begin van de week lijkt eerder vrij gunstig te verlopen met lage neerslagkansen en ook wat zon. In de tweede helft van de week nemen de neerslagkansen wat toe, maar zeker niet op dramatisch niveau. De wind lijkt echter wel een tandje bij te steken en zal voelbaar aanwezig zijn. Wolkenvelden zullen het weerbeeld vaker domineren. In het weekend lijkt het dan toch wat natter te worden.

De vierde week loopt van maandag 07/10 tot en met zondag 14/10  en met het steeds korter worden van de dagen, kunnen de temperaturen ook niet anders dan lager uitkomen. Gemiddeld bereikt het kwik 15 of 16 graden, overigens normaal in deze periode. Wolkenvelden lijken vaak te overheersen en de neerslagkans neemt ook toe. Hoewel met 30 % ziet het er niet naar uit dat er erg veel neerslag te verwachten valt. Oktober is een herfstmaand en dat worden we meestal gewaar door de wind. Uiteindelijk lijkt de wind tegen het einde van deze week wel in belangrijke mate toe te nemen. De bomen kunnen dan al behoorlijk wat van hun bladerdek verliezen.

Conclusie:
Het uitzonderlijk zachte weer houdt nog even aan en dankzij de invloed van ex-orkaan Helene krijgen we enkele dagen met zomerse allures. Nadien zien we de temperatuur gestaag dalen, maar dit is geheel naar de verwachting in dit seizoen. Het wordt dus wat kouder, maar zeker niet te koud voor deze periode. Tot nu hebben we vooral erg droge maanden gekend en september zal ook niet bijzonder veel bijdragen om de waterreserves aan te vullen. De eerste weken van oktober nemen de neerslagkansen wel toe, maar voorlopig wijst niets op erg grote hoeveelheden. De wind kan zich wel meer manifesteren.

 

Bron Ecmwf/ Meteogroup.

 

Hieronder verwachtingen div. seizoensverwachtingsmodellen waaronder het IRI (International Research Institute ) en het CFS (Climate Forecast System) verwachting voor de komende 3 maanden.

 

Climate Forecast System CFS TOT 6 MAANDEN VOORUIT (KLIK OP DEZE LINK VOOR DE WEBSITE)

International Reseach Institute IRI (KLIK OP DEZE LINK VOOR DE WEBSITE)

 

Seizoensverwachtings grafieken van het CFS worden dagelijks bijgewerkt. Zowel de temperatuur- als de neerslaggrafieken worden getoond.

 

CFS kaarten anomalie (afwijkingen tov normaal) interpretatie: wit is normaal, blauw is koud, oranje-bruin is warmer dan normale temperaturen.

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

 

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd3.gif

 NEERSLAG VERWACHTINGEN KOMENDE 3 MAANDEN van het CFS:

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd3.gif

De groene kleuren laten een licht positieve afwijking zien in de neerslag, de oranje/rode kleuren een neerslagtekort. Waar het wit is worden normale neerslaghoeveelheden verwacht.

 

International Research Institute (IRI) Colombia University New York VS Globale verwachting voor de komende 3 maanden.

IRI verwachting volgt in de wintermaanden.