Alles over het weer op 1 pagina! Neem eens een kijkje op het weerforum.

Weersverwachting » Herfstverwachting

Herfstverwachting en sneak peak Winter 2021/2022

In de aanloop naar serieuze winters in het verleden zagen we vaak in augustus de aanwezigheid van hogedrukgebieden in het hoge noorden. In de aanloop naar zachte winters als die van 2007 en 2014 was het vaak het Azorenhogedrukgebied dat in de loop van de augustusmaand en aan het begin van september dominanter werd, met dan een mindere rol voor de hogedruk in het noorden. Kijken we naar de huidige augustusmaand dan zien we dat het Azorenhogedrukgebied zich redelijk afzijdig houdt van het weer bij ons. Opvallend zijn de hogedrukgebieden bij Groenland en IJsland die soms lagedrukgebieden vanuit het noorden naar onze omgeving stuwen. Het zijn die lagedrukgebieden die het zomerweer bij ons de afgelopen maanden gematigd en wisselvallig hebben gehouden.

 

Teleconnecties en temperaturen delen wereldzeeën.

Als we kijken naar La Niña (de periodiek terugkerende koude zeestroom langs de evenaar tussen Peru en Indonesië), het warme water op de centrale delen van de noordelijke Grote Oceaan (geeft een negatieve PDO-index en het warme water in onze Atlantische Oceaan (terug te zien aan de positieve fase waar de AMO-index doorheen gaat). PDO betekent hier Pacific Decadal Oscillation en AMO Atlantic Multidecadal Oscillation. Beide indexen zijn stromingen in de hogere lagen van de atmosfeer en gaan door fases van respectievelijk tien en meerdere tientallen jaren, waarin ze negatief en vervolgens een tijdlang positief zijn, afhankelijk van de optredende zeewatertemperaturen. Ze hebben samen met La Niña een grote invloed op het wereldwijde weerbeeld / de ligging van hoge- en lagedrukgebieden. Voor alle drie de genoemde factoren geldt dat ze de komende maanden, waarschijnlijk sowieso tot en met de winter, een hoofdrol zullen blijven spelen. La Niña keert daarbij net als in de winter van 2020/2021 weer terug en zal in december en januari waarschijnlijk haar hoogtepunt bereiken. De PDO-index lijkt de komende maanden sterk negatief te blijven, de AMO-index juist sterk positief.  

 

Wat doen de Atlantische orkanen in september en oktober?

Omdat we al een tijdje met dit patroon te maken hebben, weten we inmiddels vrij goed hoe elk van de hiervoor genoemde factoren op het weer in onze omgeving inwerkt. Een grote onzekere is er ook, zeker voor de septembermaand en mogelijk ook voor (een deel van) de oktobermaand. We hebben het dan over de invloed van (restanten van) orkanen op het weer bij ons, nu de piek van het orkaanseizoen aanstaande is en we daadwerkelijk meer activiteit zien in de Atlantische sector. Lagedrukgebieden, die op de centrale delen van de Oceaan uit de restanten van orkanen ontstaan, kunnen de wind in Europa in de zuidhoek brengen en door warmte opstuwing zorgen voor  hogedrukgebieden boven onze omgeving. Deze orkanen kunnen dus het bestaande patroon hiermee doorbreken. De vraag is alleen of dit ook echt zal gebeuren. Tot nu toe is het nog niet gelukt maar dit is zeker niet uitgesloten.

 

Droge en koude herfst?

Het zou ons een relatief droge herfst kunnen opleveren, omdat een westcirculatie niet echt de kans krijgt om door te zetten. Met, naarmate de herfst vordert, steeds vaker noordelijke winden. En met het in de herfst afkoelende noorden in het achterhoofd, kan dat ertoe leiden dat golven met koude lucht ons vaker kunnen bereiken. Het zuiden van Europa dan logischerwijs lagedruk, meer regen doordat koude lucht uit het noorden botst op het warme zeewater in de Middellandse zee. Medicane?

 

Luchtdrukverdeling en neerslag (Geel oranje staat voor hoge luchtdruk, wind bij ons noordwest/noord afhankelijk positie van het hoog, wit normale neerslaghoeveelheden)

c3sept-oktnov.png

regenherfst2021.png

 

Begin van de winter?

The Quasi-biennial Oscillation (QBO) gaat de komende winter naar de oostelijke fase. Ook deze index zorgt over het algemeen voor een verhoogde kans op hogedrukgebieden op de noordelijke Atlantische oceaan, Rusland en meer lagedruk bij de Azoren en het Middellandse zeegebied.  Meer info https://acd-ext.gsfc.nasa.gov/Data_services/met/qbo/qbo.html

 

Op 10Hpa is de stroming op dit moment oostelijk (blauw)

QBOwinter2021-2022.png

Conclusie

Een straffe westcirculatie die weken aanhoudt is de komende maanden zeer onwaarschijnlijk. Dit opent de deur voor een droge en later in de periode ook wat koudere herfst dan normaal. Ook het begin van de winter lijkt dan vrij koud te beginnen. Allemaal nog erg prematuur maar de signalen staan nu op groen voor het begin van een koude winter.

 

27 augustus 2021. Bron weer.nl en Ronsweer.nl

 

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. Temperatuurafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. neerslagafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

Neerslagafwijking t.o.v. normaal, groen is natter dan normaal, oranje, bruin, rood is droger dan normaal.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif