Het weer van vandaag, de komende dagen, tot 15 dagen vooruit op 1 pagina!

Lenteverwachting 2023, vrij droog en eerst te koud, daarna normale temperaturen, later iets te warm.

lente2018weerfoto-5.jpg

De luchtdrukverdeling in maart heeft nog last van de snelle opwarming in de stratosfeer (Sudden Stratosferic Warming) met als gevolg een sterke verzwakking van de poolwervel. Inmiddels heeft de downwelling (doorwerking van stratosfeer naar troposfeer) plaatsgevonden en is er een mega hogedrukgebied ontstaan boven Groenland. In combinatie met een complex lagedrukgebied boven Scandinavië bevinden we ons in arctisch lucht. Daardoor zal maart aan de koude kant verlopen.

 

In april en mei zijn volgens de laatste luchtdrukafwijking berekeningen de hogedrukgebieden weer aan zet. (zie afbeeldingen hieronder) Mocht deze verwachting uitkomen dan wordt het droger dan normaal en geleidelijk ook warmer dan normaal.

 

Luchtdruk afwijking april

luchtdrukapril.png

 

Luchtdruk afwijking meiluchtdrukmei.png

 

Gemiddelde temperatuurafwijking maart, april, mei

gemiddeldtempmam2023.png

 

gemiddelderegenmam2023.png

 

Kijken we nog wat verder vooruit dan zien dat La Niña na 3 jaar eindelijk gaat plaatsmaken voor El Niño (zie afbeelding hieronder).

 

Nog even korte uitleg van beide zeestromingen hieronder voor diegene die nieuw zijn op Ronsweer.

El Niño (ENSO /El Niño Southern Oscillation cyclus) was oorspronkelijk een sterke opwarming van de Stille Oceaan voor de kust van Noord Peru en Ecuador. Tegenwoordig wordt de vaak daarmee samenhangende opwarming langs de evenaar tot het midden van de Stille Oceaan met deze naam aangeduid. In dit gebied komt normaal juist koel water uit de diepere oceaan naar boven. El Niño duurt gemiddeld een half jaar en het oppervlak van de oceaan kan langs de evenaar tot drie graden warmer zijn dan normaal voor de tijd van het jaar. De piek ligt vaak in december, vandaar de benaming El Niño wat 'het (kerst)kindje' betekent.

Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. La Niña is de tegenhanger van El Niño. Bij een El Niño warmt de temperatuur van zeewater in de Stille Oceaan juist op.

De komende zomer wordt dus een El Niño verwacht. Zie afbeelding hieronder. Mocht dit de overheersende driver worden voor ons weer dan staat ons een zomer met grotere regenkansen te wachten…….eerst maar eens het voorjaar afwachten. P.s dit zijn verwachte gemiddelde afwijkingen. Er zijn dus ook droge, zonnige en warme/hete perioden mogelijk!!

 

La Niña maakt de komende zomer na 3 jaar (!) plaats voor El Niño

 

fqommw2xoaybuyf.jpeg

Opgesteld Ronsweer 4 maart 2023.

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. Temperatuurafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. neerslagafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

Neerslagafwijking t.o.v. normaal, groen is natter dan normaal, oranje, bruin, rood is droger dan normaal.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif