Weersverwachting » Winterverwachting

Zeer voorlopige winterverwachting, tot nu toe voor Nederland zacht, 0.5 tot 1.5 graden boven normaal.

 

Alle weercomputers verwachten op dit moment (de september- en oktoberverwachting Ukmo voor komende winter) een positieve NAO (zie teleconnecties) Dit betekent veel west-zuidwestenwind en wisselvalligheid en zachte temperaturen in onze omgeving. Toch zijn er ook indicatoren die op koud weer wijzen. Met name de QBO (Quasi Biennial Oscillation) wijst hier op. Dit is een luchtstroming boven de evenaar in de stratosfeer (luchtlaag tussen de 15 en de 50km hoog, cyclus duurt ongeveer twee jaar). De ene helft van de cyclus gaat de wind boven de evenaar van west naar oost (een positieve QBO), de andere helft is het omgekeerd. De komende maanden wordt de QBO negatief, dit verhoogt de kans van zogenaamde SSW's (plotselinge opwarmingen van de stratosfeer op de Noordpool met als uiteindelijk resultaat een ineenstorting/ of splitsing van de poolwervel en hogedrukweer in de troposfeer, daar waar ons weer zich afspeelt.

 

Even nog een toelichting op de verwachting van het Ukmo hieronder. We zien lagedruk op de noordpool en grote delen van Groenland en Noord Rusland. Tegelijkertijd ook vrij hoge temperaturen tot op de Noordpool. Lagedruk op die positie betekent vaak noordenwind en dus kou in die gebieden maar we zien daar ook temperaturen flink boven normaal. Dus de kaarten lijken tegenstrijdig wat de verwachting voor mij onbetrouwbaar maakt.

 

Verder zien we op dit moment een goede ontwikkeling van de zogenaamde Snow Advance index (SAI, zie afbeelding helemaal onderaan deze pagina). Deze gaat over de snelheid van de ontwikkeling, toename, van het sneeuwoppervlak in Eurazië ten zuiden van de 60e noorderbreedte graad. Op dit moment zien we ten zuiden van de 60e breedtegraad nog niet zoveel sneeuw maar gaat de huidige snelheid van toename van de sneeuwbedekking door (snelheid mag niet afnemen!) dan kan dit een negatieve AO (Arctic Oscillation/poolwervel, uitleg op pagina teleconnecties) voor komende winter tot gevolg hebben. Zelf hecht ik meer veel meer waarde toe aan de QBO-index dan aan de SAI. Allemaal nog erg prematuur. Eind oktober/half november kijken we weer verder.

 

Ronsweer 12 oktober 2019.

 

Een update van de winterverwachting volgt eind oktober-half november.

 

Verwachting Ukmo: luchtdrukverdeling verwachting komende winter 2019-2020: Lagedruk bij de Noordpool, Scandinavië en Rusland (goed voor de ijs-aangroei), verder Eurohoog. West, zuidwestenwinden Nederland: zachte winter. Neerslag is afhankelijk van positie Eurohoog.

ukmooktndj2019-2020.png

Temperatuurverwachting komende winter van Ukmo. Nederland 0.5 tot 1.5 graden boven normaal

ukmookttempndj2019-2020.png

 

Verwachting Ecmwf: klassieke westcirculatie met regelmatig veel regen en wind, komt het Azorenhoog echter wat noordelijker (zie verwachting UKMO verder hieronder) dan minder neerslag.

IMG_20190914_193407-1.jpg

 

Luchtdrukverdeling verwachting Herfst maanden oktober, november en december 2019 van het CS3 multi-systeem (een gemiddelde van de 5 grootste weercomputers van Europa).

 

muliond.png

 

Temperatuurverwachting oktober, november en december 2019 van het CS3 multi-systeem

 

temperatuurverwachtingherfst2019.png

 

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. Temperatuurafwijking t.o.v. normaal.

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd3.gif

Neerslagafwijking t.o.v. normaal, groen is natter dan normaal, oranje, bruin, rood is droger dan normaal.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd3.gif

 

Snow Advance index, snelheid sneeuwbedekking ten zuiden van 60e breedtegraad.

 

sai.gif