Alles over het weer op 1 pagina! Neem eens een kijkje op het weerforum.

Weersverwachting » Winterverwachting

Definitieve winterverwachting 2021/2022.

 

Wat zeggen de belangrijkste drivers voor de komende winter? Met het "gedrag" van deze drivers/teleconnecties uit de historie worden winterverwachtingen gemaakt. Ronsweer is hier in 2012 mee begonnen. Nog steeds zijn seizoensverwachtingen onbetrouwbaar maar bepaalde luchtdrukverdelingen zijn zeker te maken als je kunt inschatten welke drivers de komende winter de meeste invloed hebben op ons weer. Hieronder gaan we de belangrijkste drivers bespreken.

 

Wat doet de poolwervel de komende maanden?

Voor de nieuwe lezers even een korte uitleg van wat de poolwervel is. De poolwervel ontstaat in de stratosfeer (tussen 10 en 50km hoogte) in de maanden oktober t/m grofweg maart van elk jaar op ongeveer 60 graden noorderbreedte. Het is een band met hoge windsnelheden. Zie afbeelding hieronder. Meestal is de poolwervel in de winter bij ons krachtig en zorgt voor een sterke straalstroom (op ca 10km hoogte) van west naar oost over de Atlantische oceaan. Lagedrukgebieden liften op deze straalstroom mee en zorgen bij ons voor zacht en wisselvallig herfstweer. Als echter de poolwervel zwak is gaat de straalstroom meanderen (slingeren) en kunnen kou-uitbraken vanaf de Noordpool ons met een noord- of noordoostenwind bereiken.

afbeeldingpoolwervel.jpg

In de maanden oktober t/m maart is de poolwervel actief, in de maanden december t/m januari is hij het krachtigst. Voor de maand december wordt een normale kracht van de poolwervel verwacht. Echter de stratosfeer heeft pas invloed op ons weer in de troposfeer als er een goede koppeling is tussen beide. Verder moeten (snelle) opwarmingen van onderaf, een zogenaamde Sudden Stratosferic warming (SSW) voldoende kracht hebben om de draaitol/poolwervel van plaats te laten veranderen, te laten slingeren en/of te laten splitsen. In dit laatste geval draait de wind op 10hPa zelfs naar oost en dat gebeurd zelden. Of er komende winter een SSW komt is nu nu niet te zeggen maar lijkt wel waarschijnlijk door de combinatie van de teleconnecties Oostelijke QBO en La Nina.

 

Afbeelding 2 verwachte kracht per 18 november van de zonale wind in de stratosfeer de komende maand.20211118200639-7a672f9c51115bce3e14de8c0a558ec76245fd89.png

 

Andere teleconnecties/ drivers voor komende winter.  

Opnieuw een moderate La Nina. Situatie 17 november van de zeewatertemperaturen.

sstadailycurrent.png

La Nina is een koude zeestroom langs de evenaar tussen Zuid-Amerika in het oosten en Indonesië in het westen. Voor het komende winterseizoen wordt net als vorig jaar weer een gemiddeld krachtige (moderate) La Nina verwacht. Kijken we naar het verleden geeft een moderate La Nina in combinatie met een oostelijke QBO vaker koudere dan zachtere winters.

 

Quasi Biennial Oscillation (QBO) en de Madden Juilan Oscillation (MJO).

QBO verwachting komende winter.

qbo_phase_plot.png

De QBO is een straalstroom in de stratosfeer boven de evenaar die in ruim 2 jaar tijd een periode uit het oosten en de rest van de tijd uit het westen waait. De maat hiervoor is de QBO-index. De komende winter is de QBO oostelijk en dot geeft grotere kansen op koud winterweer.

 

MJO (Madden-Julian Oscillation) verwachting tot half december 2021

20211118205452-ce8bcbb6944be9961b1545c12881ca21bd94e494.png

Afbeelding hierboven. Het Ecmwf verwacht dat de MJO naar fase 5, 6 7 tot half december.

 

De MJO is een wederkerende weerconfiguratie nabij de Evenaar die 'temperatuur-neerslag-patronen' naar het oosten voortbeweegt over de hele aarde. Het patroon wordt ingedeeld in 8 fases, die volgens onderzoek allemaal een verschillende invloed hebben op luchtdruk samenstellingen over de hele wereld. Meer uitleg op https://www.climate.gov/news-features/blogs/enso/what-mjo-and-why-do-we-care. Voor de komende winter staat zoals gezegd de oostelijke fase van De QBO op het programma. Een oostelijke QBO in combinatie met een MJO fase 6 t/m 8 verhoogd de kans op hogedruk in de omgeving van Groenland en Scandinavië aanzienlijk. In december gaat de MJO (Madden-Julian Oscillation) van fase 5 en 6 mogelijk later zelfs naar fase 7. (zie de afbeelding hierboven). Dit zou dus de luchtdruk in de omgeving van IJsland moeten laten stijgen.......

 

Zonnespot op een minimum.

In het verleden kwamen strenge winters vaker voor tijdens een lage zonnevlekken periode. Ook komende winter bevinden we ons nog in die fase. Zie afbeelding hieronder.

sunspot.png

Orkaanseizoen was krachtig.

Het afgelopen orkaan seizoen was krachtig, al zijn er zwaardere seizoenen geweest. Meteorologen vermoeden een verband tussen een krachtig orkaanseizoen en plotselinge opwarmingen van de stratosfeer vermoedelijk door de sterke opgaande en neergaande luchtstromen die met orkanen vergezeld gaan. Nog geen bewezen theorie.

 

Wat verwachten de weercompters voor de komende winter?

In de meest recente uitdraai van 1 november verwachten  de weerrcomputers voor Nederland een normale winter. Maar ze verwachten zeker in het 1e deel van de winter geen overheersende typische westcirculatie met lagedruk boven IJsland en hogedruk boven de Azoren. Dus een geblokkeerd stromingspatroon. Cruciaal is dan de vraag waar komen de hogedrukgebieden terecht? Als je naar de verwachting kijkt van het Ecmwf (zie afbeelding 1 hieronder) voor de maanden december, januari en februari zien we geen hogedruk afwijkingen (anomalys) alleen wat in zuidoost Europa. Lagedruk bevindt zich boven Zuid-Europa. Verder zien we in de verwachting van het Ecmwf geen echte kou in de brongebieden. Als die er niet is kan het bij ons niet koud worden. Mijn mening is echter dat de seizoensverwachting voor komende winter erg onzeker is en dit komt mede door het geblokkeerd stromingspatroon voor de maand december. Weercomputers kunnen hier maar moeilijk mee omgaan.

 

NAO/AO index positief of negatief?

De NAO/AO index zal het 1e deel van de winter vaker negatief zijn dan positief. In het 2de deel van de winter is er een meer positieve index. De NAO/AO index laat de verwachte luchtdrukverdeling zien tussen de Azoren en Groenland en IJsland. Lagedruk bij de Azoren en hogedruk bij Groenland geeft een negatieve index, omgekeerde luchtdrukverdeling een positieve. Voor ene korte uitleg kijk op https://www.ronsweer.nl/ao-en-nao-index

 

Conclusie Ronsweer; een normaal tot iets te koude winter.

Als je kijkt naar de belangrijkste drivers voor de komende winter verwacht Ronsweer een normaal tot iets te koude winter. Zeker als je kijkt naar de teleconnecties La Nina, Oostelijke QBO, en een lage zonnespot activiteit. Verder lijkt de MJO (Madden-Julian Oscillation) deze winter meer invloed op ons weer te krijgen dan andere jaren. Dit heeft mede te maken met de moderate La Nina. Een of twee vorstperiodes moet zeker mogelijk zijn. In de laatste decade van december lijkt hogedruk zich uit te breiden naar Scandinavië. Mocht dit uitkomen dan is een winterse Kerst mogelijk. Ook januari wordt kouder dan normaal verwacht. Februari zoals het nu staat een zachte maand. De enige adder onder het gras is de kracht van de poolwervel. Mocht er een toch koppeling komen tussen stratosfeer en troposfeer (daar waar ons weer zich afspeelt) dan kan de winterverwachting de prullenbak in en moeten de kaarten opnieuw worden geschut. Ook dan is er nog kou mogelijk maar de kansen nemen dan wel af.

 

Ronsweer, vrijdag 19 november.

 

Hieronder de verwachtingen van het Ecmwf, gemiddelde voor de maanden december, januari en februari.

Afbeelding 1. Luchtdruk verwachting. Hogedruk zien we alleen ten westen van Alaska (noordoosten Pacific) Lagedruk wat meer boven Zuidwest Europa en verder geen afwijkingen van luchtdruk, maar dit is een gemiddelde berekening van de luchtdruk dus hogedruk boven andere delen van Europa is zeker mogelijk.

mslpwinter2021-2022.png

 

Afbeelding 2 temperatuurverwachting december, januari en februari. Normale temperatuur voor de Benelux maar geen

echte kou in de brongebieden.

temperatuurdjf.png

 

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. Temperatuurafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. neerslagafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

Neerslagafwijking t.o.v. normaal, groen is natter dan normaal, oranje, bruin, rood is droger dan normaal.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif