Alles over het weer op één pagina! Verder o.a. ook seizoensverwachtingen en een weerforum.

Weersverwachting » Winterverwachting

winterplaatje.jpg

Definitieve winterverwachting Ronsweer.

 

De afgelopen weken werd door het Ecmwf verwacht dat er in december geen straffe westcirculatie komt. Dit blijft het model ook volhouden. Echt streng winterweer levert dit echter voor december niet op. We zien dat de stratosferische poolwervel (SPV) later in november opschuift richting Nova Zembla/Siberië. Ook de TPV (troposferische poolwervel) koerst noordoostwaarts. Dit maakt de weg vrij voor luchtdruk stijgingen boven Groenland en IJsland en mogelijk ook West Rusland. Afhankelijk van de positie van de hogedrukgebieden bivakkeert de wind tussen noordwest en noordoost. Een zogenaamde "front loaded winter" wordt door de weerkundigen voor december nog steeds verwacht. Ronsweer sluit zich hierbij aan. Dit levert voor december dan mogelijk een guur of licht winters weertype op al zal zich dit volgens de laatste 30daagse meer vanaf midden december manifesteren. Witte Kerst?? Lees onder de afbeeldingen verder.

 

Verwachte poolwervel 23 november. Zeer krachtig, kern Nova Zembla. Deze mag dus niet weer westwaarts terug naar zij thuishonk Canada want dan grote kans op opnieuw een zeer zachte winter met regen en veel wind.

ecmwf10f240.png

Troposferische Poolwervel (TPV) 30 hPa.

TPV30hpa.png

 

Er zijn kleine aanwijzingen dat de SPV later in de deze winter wordt “aangevallen” door een bel warme lucht van onderuit de atmosfeer (heatflux/ Sudden stratosferic Warming/SSW). Zeker in combinatie met de huidige gematigde La Nina en het zeer sterke en actieve orkaanseizoen is de kans 60-70% dat een SSW plaatsvindt. In hoeverre dit de poolwervel zal verzwakken is nu natuurlijk nog niet te zeggen.

 

Afbeelding hieronder verwachte zonale wind op 10hPa (10 tot 13km hoogte) Een aantal lijnen gaan richting Kerst en oud en nieuw dalen en sommige verwachten zelfs een revearsel (oostenwind).

20201114084851-5c9da0dabc5fd80d53585f2e4dc06f42bf54f4c2.png

 

Wat zeggen de seizoensverwachtingen?

Deze gaan uit voor Nederland uit van een noordwestelijke stroming met guur weer. December lijkt nog het meest normaal te verlopen met dus kans op winterprikken. In januari en februari neemt de kans op zachte zonale westenwind en wisselvalligheid naarmate de tijd vordert toe.

 

Afbeelding hieronder Ecmwf: verwachte luchtdruk op zeeniveau voor de maanden december 2020 t/m februari 2021. Windrichting meest noordwest voor onze omgeving, zuid/zuidwest voor Scandinavië en Rusland.

Inkedmslpecnov_LIdef2.jpg

Temperatuurverwachting voor Nederland normaal tot iets te zacht, vooral delen van Rusland en Scandinavië zeer zacht. Kou kan dus alleen vanuit het noorden, noordwesten komen of door stralingsvorst als we het Ecmwf mogen geloven.

temdjfec.png

De neerslaghoeveelheden voor komende winter zijn normaal, zeker niet nat.

regenwinter2020-2021-1.png

 

Conclusie Ronsweer

Voor december verwacht ik een normale tot iets te koude wintermaand met veel hogedruk boven de Atlantische oceaan waardoor een westcirculatie onwaarschijnlijk is. Wel koersen koude depressie vanaf de Noordzee in een noordwestelijke stroming naar Nederland wat een guur weertype met winterse buien oplevert. Draait de wind nog wat meer naar noord dan zijn er zelfs droge sneeuwkansen. De kritieke fase ligt rond Kerst. Als winterweer zich dan manifesteert kan zich dit doorzetten tot zeker half januari. Hierna waarschijnlijk zacht en wisselvallig door een combinatie van een westelijke QBO en een sterker wordende La Nina * hieronder uitleg daarover*.

 

De poolwervel is opnieuw ijzersterk dit jaar met zeer koude luchten op 10 tot 15km hoogte. Daar heerst als vanouds een straffe westcirculatie zoals we in het begin van deze winterverwachting hebben gezien. De kans op de SSW is dus vrij groot deze winter, dit lijkt de enige kans op echt winterweer te geven maar ook dan moeten alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. We kunnen de kracht van de poolwervel volgen op met de AO index en in mindere mate met NAO-index. Gaan deze negatief worden dan een toenemende kans op echt winterweer!! https://www.ronsweer.nl/ao-en-nao-index.

 

Ronsweer 15 november 2020.

 

Uitleg toelichting teleconnecties:

 

Poolwervel, AO-index (arctische oscillatie).

 

De poolwervel (krachtige circulatiestroming rond de Noordpool tussen 10 en 30km hoogte) wordt Stratosferische Poolwervel (SPV) genoemd. De stroming ontstaat doordat de temperatuur tegenstellingen tussen de evenaar en de noordpool in het najaar, winter en voorjaar groot zijn. Het ontstaat dus rond half september en verdwijnt in het voorjaar rond half maart.

 

Als de SPV relatief warm en verzwakt is, is de kans op noordelijke blokkades groter. Is deze juist zeer koud (-85 graden Celsius) en sterk is dan viert de westcirculatie hoogtij en hebben we een zachte en regenachtige winter. Een verzwakte SPV geeft een negatieve AO index. Een sterke SPV met centrum boven Canada/Groenland geeft een postieve AO index. Verwachting op https://www.ronsweer.nl/ao-en-nao-index

 

La Niña

 

La Niña (Spaans voor het meisje) is een vergelijkbaar natuurverschijnsel als El Niño. Ze wordt wel gezien als het zusje van El Niño. (zie afbeeldingen van 8 oktober hieronder waarin het koude zeewater tussen Australië en Zuid Amerika duidelijk is te zien)

Het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust wordt weggedreven en een koude stroom komt hiervoor in de plaats. Het warme oppervlaktewater verschuift naar Australië en Indonesië, verder dan in een ‘normaal’ jaar, waardoor er meer regen valt in Azië en Australië.

Komende winter lijkt het een middelmatig sterke tot sterke La Niña te worden, met het hoogtepunt midden in de winter. Bij zo’n La Niña hoort in de herfst een periode met een negatieve NAO-index in november (zoals nu ook wordt verwacht). Zo’n periode kan tot in de decembermaand doorlopen, maar wordt – zeker als de La Niña inderdaad te sterk wordt – in de hoogwinter (januari en februari) vaak gevolgd door een periode met een juist positieve NAO-index met als gevolg een zachte januari en februari.

 

Afbeelding huidige La Niña.

Map of SST anomalies

 

 

QBO (Quasi Biennial Oscillation)

De QBO is een luchtstroming boven de evenaar in de stratosfeer (luchtlaag tussen de 15 en de 50km hoog, cyclus duurt ongeveer twee jaar). De ene helft van de cyclus gaat de wind boven de evenaar van west naar oost (een positieve QBO), de andere helft is het omgekeerd. Dit jaar gebeurde er echter iets wat nog nooit eerder is voorgekomen.

 

Over het algemeen kan gesteld worden dat als de QBO zich in een oostelijke fase bevindt de kans op een geblokkeerd stromingspatroon hoger is dan in een westelijke fase. De QBO is nu westelijk op 25 hPa, helemaal bovenin de stratosfeer staat een oostelijke QBO.

 

Afbeelding QBO 13 november 2020 (blauw is oostelijk, grijs/groen is westelijk).
qbo.png

Volg deze link voor het grote CFS. https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

 

Climate forecast Center (CFSv2)/ NWS/NCEP/CPC. Temperatuurafwijking t.o.v. normaal komende 2 maanden.

 

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd2.gif

 

Neerslagafwijking t.o.v. normaal, groen is natter dan normaal, oranje, bruin, rood is droger dan normaal.

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd1.gif

https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecMonInd2.gif