Weersverwachting » Stan's analyses *

Vanaf november wordt elk weekend een artikel van Stan Kooremans (van het forum op Ronsweer) geplaatst. Als er een sterretje in de pagina kop staat dan is een nieuw artikel geplaatst. Er zit zoveel werk en deskundigheid achter dat het zonde is dat er niet meer aandacht aan wordt besteed. Namens alle lezers van Ronsweer: Stan bedankt!!

 

Is er een relatie tussen het weer op het noordelijk- en zuidelijk halfrond?

 

Er spookt al een jaar of zo bij mij het vermoeden dat er link moest zijn tussen het weer op het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. Na maanden speuren kwam ik op de AAO uit, en deze opende een wereld op dit vlak. De AAO en zijn verband met ons weer in de herfst en Februari is significant en bijzonder interessant, is momenteel hetgeen waar ik het meest onderzoekjes naar doe. De AAO heeft een significant verband met de Euro-Atlantische luchtdrukverdeling in de maanden September, Oktober, November en Februari. Als je de AAO kunt voorspellen voor de herfst heb je een voorspellende meerwaarde te pakken.

 

De SSW van dit jaar maakt het inderdaad allemaal nog interessanter.
Ik heb hier in September onderzoekjes naar gedaan. Uit deze onderzoekjes concludeerde ik echt interessante resultaten.
Ik heb hier een hele uitleg over gestuurd naar Gavsweathervids, te lezen op zijn Youtube-kanaal. Indien gewenst kan ik het terug opzoeken.


Een SSW over het Zuidelijk Halfrond is inderdaad in 3 jaren voorgekomen:
2002, 2010 en dit jaar. In 2010 had je een Minor Warming wat betekent dat de kracht van de westelijke winden ter hoogte van de stratosfeer enorm afnemen maar dat de wind niet oostelijk wordt; bij een Major SSW is dit wel het geval.
De uitwerking van de SSW's in de jaren 2002 en 2010 was verschillend: in 2002 waren in Oktober de rijpen al gaar en beleefde Nieuw-Zeeland haar koudste oktober in 15 jaar. In 2010 kwam de uitwerking pas veel later en ondervond het ZH pas wat effecten in November, een beetje vergelijkbaar met jaar. Met die uitwerking bedoel ik dat de AAO als gevolg van de SSW negatief wordt en dat duidelijk aangetoond kan worden dat de negativiteit door de SSW kan worden verklaard.
Als vb. dit jaar:

 

 

 

get.png

 

 

Je ziet dat het blauwe van linksboven (dit is het effect van de SSW) naar verloop van de tijd geleidelijk naar ons leefniveau naar onderen afdaalt. 

Zeer interessant is dat de invloed van deze SSW's op het ZH misschien wel degelijk effect kunnen hebben op het weer op het NH. Omdat er maar 2 referentie-jaren zijn is momenteel helaas weinig echt definitief te zeggen (kan dat ooit in het weer trouwens?).
Toch durf ik wat te zeggen betreffende dit: de winters die hierop volgden waren 2002-2003 en 2010-2011. Dit waren beide koude winters voor ons met een geblokkeerd stromingspatroon. Dit komt overeen met mijn 2 onderzoekjes van hierboven over de negatieve November-AAO.

Daarbij lijkt een flink negatieve AAO in November regelmatig gevolgd te worden door een negatieve AAO in December en soms zelfs nog tot in Januari en Februari. Dit kan inhouden dat er zich dan een bepaald weerpatroon instelt wat mogelijk ook dus ons beïnvloedt; het kan dus een factor zijn in de zogezegde 'weer-transformatie' in de herfst hier en de lente daar.
Daardoor lijkt er dus dit jaar een verhoogde kans op een geblokkeerd stromingspatroon en een zwakkere polar vortex de komende maand(en) aan de hand van dit groot geheel als factor op zich. Vergeet niet dat er nog veel andere factoren zijn. 

 

Stan Kooremans.