Alles over het weer op één pagina! Verder o.a. ook seizoensverwachtingen en een weerforum.

Weersverwachting » Stan's analyses *

Herfstvoorspelling 2020:

Door Stan Kooremans.

 

Dag allemaal,

Ziehier mijn herfstvoorspelling 2020! Zoals altijd som ik eerst alle factoren die ik geanalyseerd heb op, daarna ga ik komt mijn echte voorspelling voor herfst 2020!

 

Moment van schrijven: dinsdag, de late avond van 1 September 2020.

 

Niet alleen donderdag stijgende regenkansen. Ook donderdag op vrijdag en tot diep in de avond van vrijdag blijft het op grote schaal bewolkt en wisselvallig met temperaturen rond normaal, alleen de maxima lijken op donderdag en vrijdag de 20 graden Celsius niet heel goed meer te kunnen halen. Voor wie in de Ardennen zit vrijdag heeft geluk: zij kunnen wel eens een vrij zonnig dagje voor de kiezen krijgen met maxima rond 20 graden, misschien wel wat hoger.

Tegen zaterdagnacht is er al het een en ander veranderd op de weerkaarten. De lagedruk die woensdag al gauw opdringerig werd en ons op donderdag en vrijdag regen en bewolkte weersomstandigheden bezorgde, is tegen dan al meer noordoostwaarts richting de Noorse Zee en (West-)Scandinavië getrokken en bezorgd daar voor (veel) neerslag. Ondertussen heeft een hogedrukgebied afkomstig van het gebied rond de Noordelijke Azoren wat noordwaarts en ook westwaarts verplaatst richting de Britse Eilanden. Tegen zaterdag kunnen we al een heel klein beetje van deze hogedrukinvloed profiteren in de vorm van toenemende kans op wat zon tussen de buien door. De wind waait uit het noordwesten en het wordt zo’n 17-20 graden (Celsius wel te verstaan ;) ). In de Ardennen lokaal iets lagere maxima (15-17 graden Celsius).

Vanaf nu komt de termijn dat heel gedetailleerd bespreken moeilijker en minder accuraat wordt en dus ga ik het allemaal wat steeds algemener houden.

Zondag en volgende week maandag (7 September 2020) zijn van hetzelfde liedje als zaterdag, alleen wat bewolkter. In de loop van zondag en vooral maandag afnemende regenkansen door opdringende hogedruk vanuit het westen.

Midden volgende week lijkt gekenmerkt te worden door meer hogedrukinvloed boven onze omgeving. Het wordt droger, zonniger en mogelijk ook wat warmer met temperaturen van rond de 20-21 graden als maxima. In de nacht kan het echter door de rustige, helderdere en stabielere weersomstandigheden behoorlijk afkoelen (op grote schaal geflirt met de 5-graden grens in principe mogelijk maar vooralsnog is ruwweg 5-8 graden op grote schaal veiliger te noemen), met vooral in de Ardennen weer kansen op grondvorst. Dit lijkt een aantal dagen aan te gaan houden: dus rond de 10de enkele dagen waarschijnlijker droger en zonniger weer met vrij normale maxima en koele nachten met lokaal in de Ardennen flink stijgende kansen op grondvorst.

Na deze periode, dus rond de 15de September, ‘shiften’ weer enkele parameters en lijkt toenemende lagedrukinvloed vanuit het noord(west)en weer groter te worden. Gevolg is wederom wat koeler en wisselvaliger weer met veelal noordwestelijke tot westelijke winden, en gemiddeld lijkt qua neerslag het Noordelijke deel van de Benelux betere papieren te hebben (dus meer neerslag aldaar) dan in het zuiden, waar hogedruk misschien toch nog wat langer zijn invloed kan uitoefenen. Ook dit patroon lijkt weer enkele dagen aan te houden.

Vanaf rond 20 September nemen de kansen op hogedrukinvloed terug toe, deze keer zijn serieuzere proporties mogelijk. De hogedruk zou dan boven Centraal- en Noord-Europa kunnen komen te liggen, waardoor het zonniger en droger kan worden en de temperaturen kunnen, zeker als ex-orkanen tegen dan aan de West-Europese deur kloppen, lijken de kansen op ook echt warmer weer met op grote schaal 20+ mogelijk. Een lokale 25er sluit ik allesbehalve uit maar ik verwacht niet dat we dit jaar nog de 30 graden gaan aantikken. De derde decade van September lijkt dus vrij mooi af te sluiten. Mogelijk dat de allerlaatste dagen van September, dus rond de 30ste September, het al tot meer lagedrukinvloed kan komen en het daardoor wat wisselvalliger kan worden al.

Goed, Oktober.

De 1ste helft van Oktober vind ik persoonlijk de moeilijkste periode om te voorspellen van heel deze herfst. Het lijkt namelijk een overgang te worden met in die periode meerdere ‘shiften’ in diverse factoren en parameters, waarover vanalles te lezen is in mijn analyse voor deze verwachting. Alleszins heb ik toch wel een beeld voor wat we de 1ste helft van Oktober kunnen gaan verwachten: Het lijkt een periode te worden met een redelijk dynamich weerverloop: de kansen op wisselvallige en misschien zelfs stormachtige westcirculatie is dan in mijn ogen het grootst voor heel deze herfst maar het lijkt erop dat door een soms meanderende straalstroom hogedruk alsnog zijn weg zal kunnen vinden naar het         (Noord-)Europese vasteland, met kortstondige perioden van warmer, droger en zonniger weer tot gevolg. De kans dat dit echter bestendige perioden worden lijkt mij vooralsnog klein: het zullen tussen de wisselvalligheid door meerdere kortere perioden (max 3-4 dagen) worden. Als een ex-orkaan weer aan de West-Europese poort staat kunnen naast een zonniger en droger weerbeeld ook nog eens de temperaturen serieus gaan oplopen richting de 20 graden en daarboven.

De 1ste weliswaar dynamische helft van Oktober lijkt opgevolgd te worden door een 2de Oktoberhelft die in mijn ogen veel stabieler zal zijn. In de loop van de 2de decade van Oktober lijkt zich hogedruk over Centraal- en later ook Noord-Europa te kunnen gaan nestelen waardoor de wind uit aflandige richtingen gaat waaien in de Benelux. Het wordt bijgevolg droger en zonniger en aanvankelijk misschien ook warmer maar ik verwacht dat al gauw de kansen op Scandihogen toe gaan nemen, vooral in de 3de decade van Oktober, waardoor het misschien ook al wat koeler dan gemiddeld kan worden met maxima op grote schaal onder de 15 graden, en mogelijk de 1ste vorst op waarnemingshoogte op grote schaal, in de eerste instantie voornamelijk de Ardennen.

Oktober verwacht ik overwegend warmer dan gemiddeld. Neerslag zal erg geconcentreerd worden in de 1ste helft. Zonuren liggen aan of hoe sterk de Scandihogen in de 3de decade uit de grond zullen komen, als de Scandihogen namelijk heel sterk worden kunnen namelijk hoogtelagen worden aangevoerd vanuit Rusland waardoor het hier bewolkt blijft, maar ik betwijfel ten zeerste of Scandihogen zo’n kracht gaan hebben in deze periode gezien parameters als AAO, Nino3.4. … Eind Oktober kan soms meer hogedruk in het noordwesten ook mogelijk zijn. In dat geval wordt het nog wat kouder richting enkele graden beneden normaal met noordelijke tot noordwestelijke winden maar het algemene weerbeeld lijkt droger te blijven, op wat buien soms daar gelaten als gevolg van de noordwestelijke luchtaanvoer.

November.

November lijkt mij een interessante weermaand te worden. Het lijkt er in mijn ogen op dat begin November de hogedruk tijdelijk wat oostwaarts weggedrukt wordt door opdringende lagedruk vanuit het westen/noordwesten. Hierdoor komen wij in de Benelux tijdelijk in een wisselvalliger en zonaler regime terecht met meer zuidwestelijke tot westelijke winden, waardoor het ook misschien weer (wat) zachter dan normaal kan worden, dit zijn de omstandigheden waarin nog een verdwaalde 15+ kan worden geregistreerd ergens in de Benelux.

Dit zachtere en wisselvallige weertype, gedomineerd door westelijke en zuidwestelijke winden, lijkt echter al vrij snel (rond 10 November) plaats te maken voor een ruimende wind naar west tot noordwest, omdat lagedruk meer richting Scandinavië geduwd wordt, en hogedruk vanuit het Zuidwesten steeds verder noordwaarts opdringt (de geleidelijke vorming van een Atlantische rug). De temperaturen dalen geleidelijk van de bovennormale waarden naar normale waarden maar de wisselvalligheid blijft aanvankelijk, op enkele drogere momenten na. De straalstroom is aanvankelijk misschien ngo vrij strak maar lijkt al gauw steeds zuidelijker af te zakken. De kans op winterse neerslag neemt gevoelig toe.

Rond 20 November (dit is al echt ver haha) lijken de kansen op nóg sterkere hogedrukinvloed over de Noordelijke Atlantische oceaan, Groenland en ook Scandinavië te stijgen. De straalstroom zakt zuidelijker af en de wind zal beginnen ruimen naar noordwest tot noord, en later mogelijk ook soms noordoost. De temperaturen zullen veelal normaal tot vooral beneden normaal zijn, met steeds hogere kansen op vorst in de nachten en aanhoudend (licht, ligt aan de mate van hogedrukinvloed) stijgende kansen op winterse neerslag. Houd rekening met het risico dat deze herfst wel eens redelijk koud en winters-aandoenend kan gaan eindigen…

 

Samengevat:

Deze nacht redelijk koel.

Woensdag mooie Septemberdag, later in de dag toenemende bewolking vanuit het zuidwesten.

Donderdag tot en met zondag/maandag wisselvalliger en natter, met meer westelijke winden. Later afnemende neerslagkansen door toenemende hogedrukinvloed vanuit het zuidwesten.

Periode rond 10 September veelal meer hogedrukinvloed met veelal droger en zonniger weer, houd rekening met mogelijke koelere nachten.

pastedimage1.png

Rond 15 September terug wisselvalliger met veelal noordwestelijke winden, dus veelal normaal tot wat ondernormaal weer qua temperaturen.

unnamed2.png

Vanaf rond 20 September waarschijnlijk meer hogedrukinvloed over Centraal- en Noord-Europa. Voor ons betekent dit zonniger en droger weer, en met een beetje geluk (bv. met behulp van ex-orkanen) kan de temperaturen ook wel eens gaan oplopen tot over de 20 graden met een lokale 25er niet uitgesloten.

unnamed3.png

Ik verwacht een September met een normale temperatuur, en iets ondernormale hoeveelheid neerslag en een normale hoeveelheid zon.

1ste helft van Oktober zal zich kenmerken door een veelal wisselvallig weertype met veel westelijke winden, maar tussendoor zijn enkele dagen nazomer met droger en zonniger en mogelijk zelfs 20+ niet uitgesloten.

unnamed4.png

In de 2de decade van Oktober transitie naar stabielere hogedrukregimes. Aanvankelijk vooral over Centraal-Europa, dus zonniger, droger en warmer weer dan gebruikelijk ligt dan in principe voor de hand, maar al gauw (rond de 20ste pakweg om er een preciezere datum op te plakken) lijken in mijn ogen de kansen op hogedruk richting Scandinavië (en de Noorse Zee en zelfs mogelijk Ijsland) toe te nemen. Het wordt dan naast veelal droger en zonniger (tenzij hoogtelagen zullen worden aangevoerd) ook wat koeler richting de normaal en ook beneden de normaal.

unnamed15-31.png

 

November lijkt zachter te beginnen met meer lagedrukinvloed en zachtere zuidwestenwinden.

unnamed01-11tm10-11.png

Rond de 10de November beginnende transitie naar veelal westelijke tot noordwestelijke winden waardoor het qua temperatuur eerder normaal wordt, met tevens toenemende kansen op winterse neerslag.

10-11tm20-11.png

In de 2de helft van November nemen de kansen op hogedruk boven Ijsland, Groeland en Scandinavië toe. Met een zuidelijkere straalstroom lijkt de wind eerder uit de richtingen tussen noordwest en noordoostoost te gaan waaien waardoor het wel eens (echt) kouder dan normaal kan gaan worden. Met een beetje meer lagedrukinvloed al snel hoge(re) kansen op winterse neerslag.

20-11tm30-11.png

 

Om het wat spannend te houden enkele weergebeurtenissen die ik verwacht:

Hoogste kansen op storm: 1ste helft van Oktober + 1ste decade van November

Hoogste kansen op eerste vorst op waarneembare hoogte voor Ukkel en De Bilt: 3de decade van Oktober.

Hoogste kansen op 1ste winterse neerslag: 2de decade van November.

Hoogste kansen op hoogste temperaturen: 3de decade September.

Laatste warme dag: in rond de 10de/15de Oktober.

 

September 2020 verwacht ik normaal qua temperatuur en zonneschijn, met een iets ondernormale hoeveelheid neerslag.

Oktober 2020 verwacht ik bovennormaal qua temperatuur met de neerslag vooral geconcentreerd in de 1ste helft van de maand, een wat bovennormale hoeveelheid zonuren ligt voor de hand als er geen hoogtelagen vanuit het (Verre) Oosten op komen dagen.

November 2020 verwacht ik ondernormaal qua temperatuur met een normale hoeveelheid zonneschijn en mogelijk ook wat bovennormale regenval, echter zal de mate van het buiig karakter van de neerslag dit sterk gaan beïnvloeden.

Dit is de link naar mijn analyse:

https://drive.google.com/file/d/19KcQgYp85X0bh4dYQ_AESYlOWdx6Pnai/view?usp=sharing

 

Goed, dit was het dan!

Vragen, opmerkingen, opbouwende kritiek…zijn altijd mogelijk!

Fijne werkweek verder,

Stan Kooremans, 1 September 2020.