Weersverwachting » Stan's analyses *

Uitleg van Stan over enkele teleconnecties (werledwijde stromingen in hogere lagen atmosfeer die invloed hebben op ons weer).

 

Allright, MJO and GWO on the move!

 

Eerst een beetje uitleg:

MJO staat voor Madden-Julian Oscillation en beschrijft een cyclus in neerslagafwijkingen over de Tropische Indische en Stille Oceaan. Deze cyclus is geclassificeerd in 8 fasen.

De GWO staat voor Global Wind Oscillation en beschrijft wederom in 8 fasen de algemene gesteldheid van de winden op de gehele aardbol. 

Voor meer gedetailleerde info over de MJO en GWO verwijs ik graag naar de volgende link, die ik zelf heb gemaakt en geschreven: https://www.weerwoord.be/m/2560443

De upwelling Kelvin-Wave (wat betekent dat koud oceaanwater ten westen van Peru naar het oppervlakte aan het stijgen is vanuit de oceaanbodem) is aan het verminderen in intensiteit, wat andere fenomenen op de Stille Oceaan zoals de Madden-Julian Oscillation (MJO) weer op stoom kan laten brengen. Een redelijk interessant MJO-event inkomend.

 

 stan1-1.png

 

 

De MJO vertrekt weer meer uit de COD (Circle Of Death, hierin zit de MJO als er geen event aanwezig is en/of hij heel zwak is) en begint weer aan z'n cirkeltje, prachtig om het weer op stoom te zien komen, daar was ik al even voor op aan het wachten.

 

stan2.png

 

Daar de GLAAM (Global Atmospheric Angular Momentum, de mate van wrijving van de winden op aarde meyt het aardoppervlak) weer tijdelijk positief gaat;

stan3.png

 

 

en de MJO dus weer begint te bewegen gaat de GWO (Global Wind Oscillation) ook niet langer stil blijven staan en weer aan z'n cirkeltje beginnen.

stan4.png

 

Dit geeft mij veel extra info die ik nodig had om mijn Augustus-September(-Oktober)-voorspelling 2020 weer net op punt te stellen.

 

Stan Kooremans 29 juli 2020